Eski yogiler asanaları yani Yoga duruşlarını etkili bir şekilde çalışmak için kütük, taş ve halat kullanmışlar.
Yaşayan en önemli Yoga üstadlarından bir tanesi olan B.K.S Iyengar bu prensibi genişleterek asanaların fazla zorlanmadan, kolaylıkla ve daha uzun sürelerde çalışılmasına olanak tanıyan destekler keşfetmiştir.
Eğer yüksek seviyede stres altındaysanız, vücudunuzda küçük bir incinme var ya da herhangi bir şekilde yorgun hissediyorsanız destek kullanarak yapılan Yoga uygulaması kesinlikle sizin için en iyi uygulamalardan bir tanesidir.
Yoga asanaları vücudun rahatlatılmasının yanı sıra, esnemesi ve çaba sarf etmesini kapsar. Daha da önemlisi, duruşların amacı vücudu bir bütün halinde uyumlu hale getirmektir. Bu uygulamalar ayrıca zihnin, vücudun her bir bölümüne aynı oranda temas etmesini içeren zihinsel uyumu da içerir.
Yoga uygulamalarını iyi yapabilmek için, zihinsel ve fiziksel olarak iyi durumda olmanız gerekir. Uzun zaman Yoga egzersizleri yapmış iyi durumda olanların bile bazen gereken zaman zarfında bazı duruşları devam ettirebilmek için zorlandıklarını gözlemlemişsinizdir. Yogada desteklerin kullanımının geliştirilmesinin nedeni de budur. Bu desteklerle birlikte asana çalışmaları daha kolay ve daha az yorucu olur. Bu desteklerle birlikte uygulanan asana çalışması, her bir asana uygulamasını zayıf ya da kilolu, güçlü ye da güçsüz, genç ya da yaşlı, yeni başlayan ya da en ileri öğrenciler ve yorgunluk ya da incinmeler için enerjilerini korumak isteyenler de dâhil tüm yoga öğrencileri için daha uygun hale getirir.
Yoga destekleri esnemeye, güçlenmeye ve rahatlamaya yardımcı olan ya da vücudun uyumlu hale gelmesini sağlayan herhangi bir nesnedir. Asana çalışmasının daha uzun sürelerde uygulanmasını sağlar ve enerjiyi muhafaza eder. Bu destekler, asanaların bedeni ve zihni sabit tuttuğu kadar etkin bir biçimde de dengeleyerek rahat bir şekilde çalışılmasına yardımcı olur. Duvar, sandalye, tabure, minder, battaniye ve öğrencilerimin son duruşu gerçekleştirmelerine yardımcı olması için kemer gibi günlük ve sıradan nesneler kullanılabilir. Desteklerin daha çok uzunluk, ağırlık ve destek sağlayarak önemli hareketlerin uygulanmasına ve vücudun uyumuna yardımcı olur.
Desteklerle birlikte uygulanan Yogik egzersizler, hem harekete hem de aynı zamanda rahatlamaya imkan vermesi açısından eşsizdir.
Kasları harekete geçirir, vücudu güçlendirir ve fazla olan zihinsel ve fiziksel baskıyı azaltır. Destekler, esnekliği ve dayanıklılığı artırmaya ve aynı zamanda zayıf ve yorgun kasların rahatlamasına katkıda bulunurlar. Fiziksel yorgunluğu artırmadan tüm vücudu canlandırmaya yardımcı olurlar.
Beden aşırı halsiz, cansız ve bitkin olduğunda desteklerle birlikte yapılan çalışma harikalar yaratır. Sinir sistemi rahatlar, beyin dinginleşir ve zihin sakinleşir. Desteklerle yapılan asana çalışmaları duygusal dengeyi ve motivasyonu artırır. Stres azaldıkça endişe, korkular ve depresyon ortadan kalkar ve duygusal baskı altındaki insanların yaşamlarının tüm çehresiyle daha iyi ilgilenmelerini sağlar.
Minder, blok, tabure ya da sandalye yardımıyla uygulanan asanalar pek çok yaygın rahatsızlığı dindirmeye yardımcı olur. Kan basıncını düzenler, nefes almayı kolaylaştırır, sırt, kalça, diz ve ayaklardaki sertliği ortadan kaldırır ve romatizma ve eklem ağrılarını hafifletir. Esnemenizi sağlayarak ve çalışma boyunca rahatlama halini yaşatarak vücut pozisyonunuzu geliştirmenize ve dengenizi korumanıza yardımcı olur.
Sonuç olarak, desteklerle yapılan Yoga, taze ve yenilenmiş bir görünüm sağlayarak sakinlik hissi yaratır. Yoga öğrencileri, desteklerle birlikte yapılan Yoga çalışmasını çok teşvik edici bir egzersiz olarak görürler. Destekler, öğrencilere zor asanaları uygulamak için güven verir ve doğru çalışmayı uygulamalarını sağlar. Bu destekler ayrıca her bir asanayı anlamaya ve geliştirmeye yardımcı olur ve sessiz öğretmen görevi görürler.
Yüreğimizi yeni farkındalıklara açabilmemiz dileğiyle…
Sevgiler…
Mert Güler