guna-kYoga’da vejetaryen beslenme, Satva (Satvik) olarak adlandırılır. Satva, kusursuz idrak yeteneğinin ortaya çıkmasını sağlayan temel ve saf özelliktir. Satva, Raja ve Tama; Yoga felsefesinin temelinde bulunan 3 Guna’yı ya da diğer bir deyişle ‘doğanın üç temel gücünü’ temsil ederler.

Satva, zihni içselleştirir, bilinci içeriye döndürür, ve baş ile kalbin birliğidir. Dolayısıyla Yogiler sürekli olarak Satva’nın geliştirilmesiyle ilgilenirler. Çünkü doğanın bu temel özellikleri bakış açısı ile, yediğimiz yiyeceklerin zihnin durumu üzerindeki etkisini çok iyi bilirler. Bu yüzden Satvik yönde bir beslenme, Yogik yaşam tarzında gereklidir. Doğal, taze, baharatsız, kimyasal olarak değiştirilmemiş ve tam besinlerden oluşan vejetaryen bir beslenme düzeni Satvik bir beslenmedir.

Raja, tutku, istek ve kontrol edilemeyen arzuları, alt hayvansal beynin kontrol edilemez eğilimlerini kamçılar. Bu sebeple zihnin dikkatini dağıtır ve doğru düşünceden ve derin anlayıştan uzaklaştırır. Çok baharatlı, acı, uyarıcı, rafine edilmemiş şeker ve alkollü yiyecek ve içecekler Rajasik’tir.

Tama, zihinde tembellik ve durağanlığa sebep olur. Yüksek düşünceden ve anlama yeteneğinden zihni uzaklaştırır, aynı zamanda bedeni hastalıktan kolay etkilenir hale getirir. Et ve süt ürünleri, kızartılmış gıdalar, bayat ve çürük gıdalar ‘tamasik’ gıdalardır.

Satvik insanlar, hastalıklardan özgürleşirler ve yüksek düşünce ve derin anlayışa daha yatkındırlar. Bu sebeplerden ötürü Yoga beslenme şekli satvik olmalıdır…