05c66feecf3674a18f6f6ec7a3c6534b

“Zihin ya da bilinçten bahsederken, pek çok değişik durum olduğunu göz önüne almalıyız. Tıpkı dış koşullar ya da nesneler gibi, bazı şeyler çok yararlı bazıları çok zararlı ve bazıları da etkisizdir. Dışsal etkenlerle olan ilişkilerimizde, öncelikle bu farklı maddelerden hangilerinin faydalı olduklarını tanımlamalıyız, böylelikle onları geliştirmek, artırmak ve kullanmak konusunda dikkatli olabilir ve zararlı olan maddelerden kurtulabiliriz.
Benzer şekilde zihin söz konusu olduğunda, binlerce farklı düşünce ya da “zihin” olduğunu bilmeliyiz. Bunlardan bazıları çok faydalıdır ki bunları korumalı ve beslemeliyiz. Bazıları ise olumsuz ve çok zararlıdır ki bunları azaltmayı denemeliyiz.
Yani mutluluğu aramanın ilk adımı öğrenmektir. Öncelikle, bizim için olumsuz his ve duyguların ne kadar zararlı olduklarını ve olumlu duyguların ne kadar faydalı olduklarını öğrenmeliyiz. Bu olumsuz duyguların sadece kişisel anlamda değil, toplum ve dünyanın geleceği açısından da ne kadar zararlı olduğunu anlamalıyız.
Bu tür anlayış onlarla yüzleşme ve yenme kararımızı güçlendirecektir. Sonra, olumlu duygu ve davranışların yararlarının anlaşılması gelir. Bunu anladığımızda, durum ne kadar zor olursa olsun olumlu duyguları benimsemeye, geliştirmeye ve artırmaya karar vermeye başlarız. Bunun içinde, kendiliğinden bir isteklilik vardır. Hangi düşünce ve duyguların yararlı olduklarını, hangilerinin zararlı olduklarını öğrenme ve analiz süreci sayesinde bunları değiştirmeye yönelik giderek sağlam bir kararlılık, “Şimdi, kendi mutluluğumun sırrı, benim ellerimde. Bu fırsatı kaçırmamalıyım!” duygusu geliştiririz.
Eğer, şefkat ve sevgi dolu bir iyiliği koruyabilirseniz bazı şeyler kendiliklerinden kapınızı çalacaklardır. Bu sıcaklık duygusu bir tür açıklık yaratır. Böylece, bir şeyleri gizlemeye daha az ihtiyaç duyarsınız, bunun sonucunda da korku, kendinden şüphe etme ve güvensizlik duyguları kendiliklerinden dağılıp giderler. Bu size bir dostluk ruhu kazandırır. Kısacası, iyilik ve şefkat gibi zihinsel tutumları geliştirmenin kesinlikle kişiyi psikolojik olarak daha sağlıklı ve mutlu olmaya götürdüğüne inanıyorum…”

Yukarıda “Mutluluk Sanatı” adlı kitaptan yapmış olduğum bu alıntı, 40. Dalai Lama, Tibet halkının ruhsal ve dünyevi lideri üstad Tenzi Gyatso’ya ait bir yazıdır.
Siz de keyifle okursunuz umarım…

Sevgiler…
Mert Güler