zz-balgam-mukusSekiz basamaklı Klasik Yoga öğretisinin ilk basamağı olan Yama; olumsuzluklardan arınmadır. Beden ve zihin, fazlalıklarından arınmadan, temizlenmeden ve sadeleşmeden daha sonraki basamakları uygulayabilmek ve meditasyona hazırlanabilmek mümkün değildir. O yüzden arınmanın Klasik Yoga’daki önemi ve yeri çok açıktır.

Bedenin Mukus yani Balgam üretimi, biriktirmesi ve atılımı da fiziksel arınmanın bir bölümünü oluşturur.

Balgam – Mukus Nedir?

Balgam(Mukus); soğuk algınlığı gibi hastalıklarla bağdaştırma eğiliminde olmamıza rağmen, doğal bir salgıdır. Solunum ve sindirim yollarının iç yüzünü örten, hücre zarı yüzeyini korumak için bedenin ürettiği kaygan bir maddedir. Balgam salgısı, su dahil yuttuğumuz her şeyin yüzeyini kaplar, toksinleri yutarak toksinlerin hücreler tarafından emilimini engeller. Aynı zamanda soluduğumuz toz veya zararlı maddeler de balgam tarafından tutulur. Böylece daha kalın, yapışkan ve yoğun bir hale gelir. Toksin ve bakterilerle yüklenen balgam bedenimizden atılır. Bu kendini iyileştirmeye programlanmış bedenimizin mekanizmalarından biridir.

Özellikle asidik bir yaşantımız varsa, toksin biriktirecek şekilde asidik yiyeceklerle besleniyorsak, dönemsel temizlikler yapılmıyorsa, solunum ve sindirim sistemlerimizde biriken balgam, tıkanıklıklara yol açabilir. Yoğunlaşan balgam ve bunun atılımı zor bir süreç olabilir. Bu tıkanıklılar ve birikimler hastalıklara yol açabilir.

Balgamı Arttıran veya Azaltan Beslenme Şekli

Yediklerimiz ve içtiklerimiz balgam sürecini daha da yoğunlaştırabilir veya balgam atılımını kolaylaştırabilir. Eğer ne yememiz ve içmemiz gerektiğini bilir ve uygularsak, özellikle hastalık süreçlerinde balgamın atılımını kolaylaştırabilir, bedenimizin doğal dengesine dönmesine yardımcı olabiliriz. Günlük yaşantımız içinde de bunlara dikkat etmemiz, yaşam kalitemizi oldukça arttırıcı bir rol oynayacaktır.

Balgam Yapan ve Gideren Yiyecekler

Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, hayvansal kaynaklı yağlar, işlenmiş yiyecekler, beyaz un, çikolata, kahve, alkollü içecekler ve şeker içeren tüm içecekler de dahil olmak üzere bir çok yiyecek ve içecek balgam birikimine neden olmaktadır.

Prof. Dr. Arnold Ehret’in “Şifalı Besinler” kitabından Balgam – Mukus’la ilgili bir bölüm:

“Her hastalık bir tıkanıklıktır. Tıp biliminin adını koymuş olduğu hangi hastalık olursa olsun, her hastalık insan vücudunun çalışma sisteminde meydana gelen bir tıkanıklığın sonucudur. Bu nedenle, hastalık belirtileri vücudun belirli bir yerinde birikmiş olan mukusun meydana getirdiği tıkanıklığın işaretidir. Mukusun en fazla birikim yaptığı bölgeler; dil, mide ve tüm sindirim kanalıdır. Özellikle bağırsaklar en fazla tıkanmanın olduğu yerdir. Günümüzün ortalama insanı, bağırsaklarında en az beş kilo dışarıya atılmamış dışkıyla dolaşmaktadır ki bu da kan dolaşımının ve tüm vücut sisteminin zehirlenmesine neden olmaktadır. Her hasta insan az veya çok mukusla tıkanmış bir organizmadır. Bu mukus, çocukluk dönemlerinde birikmeye başlayan, iyi sindirilmemiş ve dışarı atılmamış besin parçalarından ileri gelmektedir.
Mukussuz beslenme, meyve ile karbonhidrat içermeyen çiğ veya pişmiş yeşil yapraklı sebzelerden oluşmaktadır.