Depresyon (Bunalım) ve Anksiyete (Endişe) ile Mücadelede Yardımcı Olabilecek 7 Yoga Duruşu
Beden, Zihin ve Ruh birbiri ile bağlantılı ve iletişim içerisinde olduğu için, kişi depresyon içerisindeyse veya sürekli endişeli bir zihin yapısına sahipse, beden de dengesini kaybeder.
Yoga, bedene esneklik vererek yeniden dengelenmesine yardımcı olur. Bu denge sadece beden üzerinde değil, aynı zamanda zihin üzerinde de oldukça etkilidir.
Sürekli bir bunalım ve endişe hali deneyimliyorsanız bir profesyonelden (doktor veya danışman) yardım almanız gerekebilir. Aynı zamanda tedavi sürecini bir Yoga eğitmeni eşliğinde yapılan Yoga duruşları ile destekleyebilirsiniz…
Aşağıda verdiğimiz 7 Yoga duruşu, hiç Yoga yapmamışsanız bile deneyebileceğiniz basit başlangıç pozlarıdır. Bedeninizi zorlamadan, performans kaygısına kapılmadan, sessiz ve tek başınıza kalabileceğiniz bir ortamda, rahatlatıcı bir müzik eşliğinde uygulanabilir. Bu kendinize ayırdığınız harika zamanın sadece ve sadece size ait olduğunu, ve beden – zihin sağlığınız için kârlı bir yatırım yaptığınızı hatırlayın sadece… 🙂
1-Lotus Duruşu
Bağdaş kurun (Aslında Lotus Pozunda, ayak bilekleri kasık üzerine gelecek şekilde yerleştirilir. Bu ileri bir poz olduğu için bilekleriniz zorlanabilir. Başlangıçta normal bağdaş kurabilirsiniz). Kalçanızı biraz arkaya çıkartarak sırtınızı dikleştirin. Baş ve işaret parmağınızı birleştirerek, ellerinizi avuç içleri yukarı ya da aşağıya bakacak şekilde dizleriniz üzerine yerleştirin. Gözleriniz kapatın (kapatamıyorsanız tek bir noktaya bakın). Normal nefes alıp vermeye devam edin ve nefesinize odaklanın. Nefesinizi takip etmeye gayret gösterin. Aklınıza farklı düşünceler gelecek ve sizi nefese odaklanmaktan uzaklaştıracaktır. Bunu fark ettiğinizde tekrar nefesinizi izlemeye dönün. Nefesinize odaklanmak sakinleştirir. Birkaç dakika bu pozda kalın.
Ayrıntılı Lotus Duruşu sayfamız için tıklayın.
2-Matsyasana – Balık Duruşu
Balık duruşu kalp açıcı bir pozdur. Yoga duruşlarında “kalp açmak”, göğüs kafesinizin geriye doğru esnemesinin yanında ruhsal olarak da kalp bölgenizin açılması, ferahlaması anlamına gelir. Kollarınızı gövdenizin yanına uzatarak sırtüstü uzanın. Ellerinizi hafifçe kalçalarınızın altına yerleştirerek omuzlarınızla yeri itin ve göğsünüzü açarak yükseltin. Başınızı arkaya doğru eğin.
Ayrıntılı Balık Duruşu sayfamız için tıklayın.
3-Setu Bandha – Köprü
Yogada Köprü duruşu jimnastikte uygulanan köprü duruşundan farklıdır. Sırt üstü uzanın, dizlerinizi bükün ve kollarınızı yerde tutmaya devam ederek kalçanızı yukarı kaldırın. Ellerinizi kalça altında hala yerde tutarak birbirine kenetleyin, yapamıyorsanız iki yana uzatabilirsiniz.
Ayrıntılı Köprü Duruşu sayfamız için tıklayın.
4 ve 5-İnek ve Kedi Pozları
Bu iki rahatlatıcı poz birlikte yapılmalıdır. Sırt kaslarımızdaki gerginliği gidermek için harika bir uygulamadır. Eller ve dizler yerde masa pozisyonuna geçin. Nefes alarak belinizi çukur yapın, başınız tavana, yukarı bakın. Daha sonra nefes vererek sırtınızı kambur yapın aşağı dizlerinize bakın. Seri halde bir İnek Pozu, bir kedi Pozu 5-6 kez tekrarlayın.
6-Salambhasana – Çekirge Asana
Bu duruş kalbi açar ve düşük enerjinizi yükseltir. Kollarınız bedeninizin iki yanında yüzüstü uzanın. Bacaklarınızı ve kollarınızı aynı anda yukarı kaldırın, tutuşabiliyorsanız ellerinizi birleştirin. birkaç saniye bekleyin ve yavaşça indirin.
7- Balasana – Çocuk Duruşu
Tüm bedeni gevşeten, rahatlatan harika bir duruştur. Yüzüstü yatın, dizlerinizi karnınıza çekin ve alnınızı yere koyun.