Günümüzde çok popüler olan gazlı diyet içeceklerin, sanılanın aksine, kilo aldırdığı ve çok zararlı olup birçok hastalığa davetiye çıkarttığı yapılan araştırmalarda kanıtlandı. Bu zararların bazılarına değinmek istiyoruz.
Böbrek Problemleri:
Gazlı Diyet içeceğiniz hakkında bilmediğiniz bir şey var: Böbrekleriniz için kötü olabilir. Harvard’da 11 yıl boyunca 3000 kadın üzerinde yapılan araştırmada gazlı diyet içeceklerin böbrek yetmezliğiyle ilişkisi saptandı. Ancak ilginç olan şekerle tatlandırılmış gazlı içeceklerin bu hastalıkta bir etkisi olmamasıydı. Bu yüzden böbreklere verdiği zararın şeker yerine konulan tatlandırıcılarla ilişkili olduğu düşünülüyor.
Metabolizmanın Bozulması:
2008’de Minnesota Üniversitesi’nde yaklaşık 10 bin yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada, günde 1 gazlı diyet içeceğin bile, metabolik sendromu, karın yağlarını ve kolesterolü 34% arttırdığı kanıtlandı. Yani günde bir diyet içecek, kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırıyor. Sizce değer mi?
Obezite:
Evet doğru okudunuz. Gazlı içecekler diyet de olsa, kilo almanızı engellemiyor. Texas Üniversitesi Sağlık Bilim Merkezi’nde yapılan yapılan araştırma, içilen her gazlı diyet içeceğin kilo alma riskini arttırdığını ortaya koydu. Kimyasal tatlandırıcılar, bedenin kalori alım ayarlarını bozuyor adeta ve beden bu tatlandırıcıları gerçek şekermiş gibi algılayıp daha çok aşeriyor..!
Hücre Tahribatı:
Diyet içecekler, diyet olmayanlardan farklı olarak mantar önleyici kimyasal koruyucular içerirler. Bunlar sodyum benzoat (E211) ve potasyum benzoat (E212)’dır. Bu kimyasal koruyucuların DNA’nın yapısını bozduğu, siroza yol açtığı, astım ve alerjik reaksiyorlarla bağlantılı olduğu kanıtlanmıştır. Her iki kimyasal da İngiliz Besin Komisyonu tarafından cildi ve gözü tahrip edici maddeler olarak sınıflandırılmaktadır.
Diş Çürümesi:
3,2 pH seviyesi ile asitli diyet içecekler çok asidiktir (pil 1 pH, su ortalama 7 pH’a sahiptir). Michigan Üniversitesi diş check up bilgi bankasına göre, günde 3 ve daha fazla gazlı diyet soda içenler çok sağlıksız dişlere sahipmiş. Bilinmelidir ki, bedenin asidik olması sadece dişlere değil tüm bedene zarar verir.
Kaynak: prevention.com