Mert Güler’den seyahatler için başucu kitabı ve yolculuğa çıkacaklar için tüyolar…

Arnavut bir anne ve Afrikalı bir babanın ikinci çocukları olarak doğan Mert Güler, Ankara’da dünyaya gelmiş ve İstanbul’da büyümüştür. Gülümsemeyi hiçbir zaman yüzünden eksik etmeyen Mert Güler, çocukluğundan beri spoɾa, insan sağlığına ve insanlara hizmet etmeye önem vermiştir. İşte Mert Güler ile birlikte kısa bir söyleşi…

Modern hayatın insanı sürekli hareket halinde. Yolculuk sizin için ne ifade ediyor? En çok hangi aracı seviyorsunuz?

“Öyle sıra dışı bir yolculuk ki “ben”i aramak…
Dağların zirvelerinde,
Ovaların düzlüklerinde,
Denizlerin derinliklerinde…
Bıkmadan, tükenmeden, vazgeçmeden yol aldığım…
İçimdeki beni ben yapan bu yolun yolcusu olduğum…
Bu öyle bir yolculuk ki, damarlarımda akan kan kadar yakın hissettiğim…”

“Aşkla Gülümse” kitabımın “Sonsuz bir yolda yeni bir ben” bölümünde günümüz dünyasının koşuşturması ve hızının insanı nasıl çıkışı olmayan bir kısır döngü içine hapsettiğinden bahsettim. Kalktığın ve işe gittiğin saat, yemek ve uyku vaktin hep aynıdır. Yürekse bu kalıpların ve sınırların ötesine geçmek ister. Her bir yolculuk, kalıpları kırıp yeni dünyaları keşfetmek için yeni kapılar açar.

Eğer bunu fark edersen, bu kapılar seni içsel bir maceraya sürükler. Hayat yolculuğum bana seyretmenin değil, yaşamanın, hissetmenin ve deneyimlemenin önemli olduğunu öğretti. Büyükada’da yaşamın avantajı, çok sık vapur yolculuğu yapıyorum. Kısa sürede da olsa, su üzerinde yapılan bu yolculuk, şifalı bir mola vermemi sağlıyor. İnsanları bahsettiğim bu karmaşadan uzaklaştıran vapur yolculukları, suyun arındırıcı etkisi ve martıların huzur veren sesiyle birleşince benim listemde birinci sırayı alıyor.

Farklı ulaşım araçları var. Özellikle uçak son dönemde çok tercih ediliyor. Uzun uçak yolculukları öncesinde hazırlık için önereceğiniz hareketler nedir?

– Katı bir beden yerine hafif bir bedenle yola hazırlık işi kolaylaştıracaktır. Seyahat öncesi hafif ve sebze ağırlıklı beslenmek bedeni de hafifletecektir. Ayrıca boyun, omuz, ayak ve omurgaya yönelik gevşeme hareketleri yapılabilir. Bolca su tüketilmesi ise çok önemli.

Uzun uçak ya da araba yolculuğu süresince neler öneriyorsunuz?

– Uçağa bindikten sonra, kalkış ve iniş sırasında yapılan nefes egzersizleri oluşabilecek stresi yönetmemizi sağlar. Ayrıca otururken alt bacaktaki kas gruplarını çalıştırmak için ayakları öne geriye esnetme ve dairesel hareketler, Boyun için başı sağa sola yatırmak önde ve geride yarım “C” şeklinde yumuşak egzersizler yapmamız bedeni rahatlatır.

Yine yolculuk bittikten sonra önereceğiniz hareketler hangileridir?

– Yolculuk bitiminde, sabah ilk uyandığımızdaki gibi bedeni esnetebilir, kısa yürüyüşler yaparak dolaşımı hızlandırabiliriz. Elbette üzerine güzel bir banyo keyfi ve derin bir uyku sizi şifalandıracak, yenilenmenize yardım edecektir.

Sizin yolculuklarınız nasıl geçiyor? Özellikle uyguladığınız mudra, meditasyon öneriniz var mı?

– Şu sıralar ikinci kitabım için araştırma yaptığım bir dönemdeyim. Yolculuklar, yoğun çalışma tempomun arasında, araştırmalarım için küçük imkanlar yaratıyor. Diğer zamanlarda ise ya öğrencilerimle sohbet ediyor ya da yavaş tempolu müzik eşliğinde rahatlatıcı nefes teknikleri uyguluyorum.

Yolculukta okunacak ilk kitap önerimiz Mert Güler’in ‘Aşkla Gülümse’si olacak ama sizin önereceğiniz kitaplar hangisi?

– Her seyahatin kitabının farklı olacağına inanırım. O nedenle de seyahatlerimin temasına göre kitap önerilerinde bulunurum. Öğrencilerime Hindistan seyahatlerinde farklı, Konya seyahatlerinde farklı kitaplar öneririm. “Aşkla Gülümse” de sakatlıklarımdan, vedalarımdan, sevdalarımdan ve her şeye rağmen gülümseyebilmekten bahsettim. Okurlarıma da kendilerine doğru yaptıkları yolculukta ilham olacak kitapları okumalarını öneririm. Mevlana Mesnevi, Krishnamurti, Osho, Mooji gibi üstadların kitapları örnek olabilir.

Hürriyet Seyahat