a17Namaste kelimesini duymuş veya okumuşsunuzdur. Yoga yapıyorsanız veya bir ders bile denediyseniz “Namaste” diyerek selam da vermiş olma ihtimaliniz yüksek tabii. Namaste ne demektir, nerede kullanılır ve nasıl kullanılır aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz…

Namaste; Sanskritçe selamlaşma ve vedalaşmada kullanılan bir kelimedir. ‘Namah’ ve ‘Te’ kelimelerinden oluşur. Namah; saygıyla ve hürmetle selamlama, Te; seni anlamına gelir. Kelime anlamıyla Namaste; ‘Seni saygıyla ve hürmetle selamlarım.’ demektir. Hindistan ve Nepal gibi Uzakdoğu kültüründen gelmektedir. Ülkeye ve bölgeye göre değişen birçok kullanım şekli vardır.
Namaskar, Namaskaram ve Vanakkam bu kullanımlardan bazılarıdır.

Klasik Yoga’da Namaste Selamı:
Yoga derslerimizin başında ve sonunda, iki avuç içlerimizi kalp hizamızda birleştiriyor, gözlerimizi kapatıyor ve hafif bir gülümseme ile öne eğilip “Namaste” diyerek eğitmeni selamlıyoruz. Avuçların birleşmesi ve eğilme, Yoga’daki Bir’liğin ve teslimiyetin, alıcılığın bir göstergesidir.

Namaste’nin anlamı birçok şekillerde açıklanmaktadır:
“İçimdeki Öz, içindeki Öz’ü selamlar…”
“Ruhum, Ruhunu onurlandırır.”
“İçsel Işığım, Işığını selamlıyor.”
“İçinde tüm evrenin hayat sürdüğü o kutsal yeri onurlandırıyorum.”

“Aşkla Gülümse” kitabından Namaste ile ilgili küçük bir bölüm:
“Bütün ezoterik yani içsel öğretilerde selamlaşmanın yeri ve önemi çok büyüktür. Yogada iki avuç içi birleştirilip göğsün ortasına, kalp hizasına getirilir. Sağ ve sol el birleşmiş, tek el olmuş, ikilik bitmiştir. Bu, bir ve bütün olmak demektir. Baş hafifçe öne eğilir ve “Namaste” denir. Namaste; “Senin özünü saygıyla ve sevgiyle selamlarım.” anlamı taşır. Tüm dünyada özellikle Uzakdoğu’da buna benzer selamlaşmalar mevcuttur.”
Aşkla Gülümse – Mert Güler

Daha ayrıntılı “Selamlaşma” yazım için tıklayın…