Eğitim Başlığı:
Nefes Teknikleri ile Stres Yönetimi
Eğitmen:
Mert Güler / Konuşmacı, Yazar, Meditatif Rehber, Yoga Eğitmeni, Yaşam Koçu
Eğitim İçeriği:
Nefes yaşamdır. Yaşayan tüm varlıkların canlılığı solunuma bağlıdır. Bizler yemek olmadan yaklaşık 3-4 hafta, su olmadan 3-4 gün fakat nefessiz kalırsak 3-4 dakikada yaşamımız son bulur. Anne karnından çıkıp dünyaya geliş sırasında ilk yaptığımız şey nefes almaktır ve ölürken de yaptığımız en son şey nefes vermektir.
Dakikada kaç kez nefes alıp veriyoruz? Peki ya bir günde ne kadar nefes alıp veriyoruz? Sanıyorum sorulara hemen cevap verebilmek pek kolay değil. Bu açıdan bakıldığında günlük hayatımız içerisinde doğru nefes almayı ne kadar az önemsediğimiz şaşkınlık vericidir. Dakikada onbeş kez bir günde ise yaklaşık 22.000 kez evet yanlış okumadınız yirmiikibin kez nefes alıp veriyoruz. Bu sayının kaçını etkili ve doğru bir şekilde kullanıyoruz. Belki de yaşam kalitemizi değiştirmek istediğimizde ilk değiştirilmesi gereken konu solunumumuzdur.
Çoğu insan doğru nefes almayı unutmuştur. Bebekken solunum sırasında kullandığımız diyaframı, yetişkin olduğumuzda çok az ya da hiç kullanmayız. Ağızdan kısa bir nefes alır, hem omuzları kaldırır hem de karınlarımızı büzeriz. Bu şekilde farkında olmadan çok az bir oranda oksijen alırız. Akciğerlerin sadece üst kısımları çalışır, bu durum güç eksikliğine ve hastalıklara karşı zayıf bir bağışıklık sisteminin olmasına yol açar.
Özellikle yoga’da nefes egzersizleri, bu alışkanlıkları tersine çevirmemizi sağlar. Uzakdoğu’da sağlık açısından genellikle burundan nefes alınıp burundan nefes verilir. İnsanlar çoğunlukla solunum sırasında nefes almanın daha önemli olduğunu düşünür. Hâlbuki nefes vermek en önemlisidir. Ne kadar çok kullanılmış havayı dışarı atabilirseniz, o kadar çok taze havayı içinize çekebilirsiniz. Uygulamalarda nefes verme süresi, almaya göre daha uzun tutulur.
Beyniniz nefes alış şeklinizden ve oksijenden çok etkilenir, nefesinizi kontrol ederek beyninizi kontrol edebilirsiniz. Nefes çalışmalarının stresle başa çıkma yöntemlerinde son zamanlarda sık kullanılması bu sebepledir. Stres anında kısa, düzensiz ve çabuk solunum yaparsınız. Korktuğunuzda nefesinizi tutarsınız. Rahatken tam tersi uzun, düzenli ve yavaş nefes alıp verirsiniz. Ayrıca nefesinizi kontrol ederek sadece daha fazla oksijen ve pranayı içinize çekmekle kalmaz, aynı zamanda kendinizi odaklanma ve meditasyon çalışmalarına hazırlayabilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi için lütfen arayınız: 05305243660
Yaklaşan etkinliklerimiz için tıklayınız…