Yoga, hastalık ve tedavi ile ilgilenen modern batı tıbbının aksine, sağlıkla ilgilenen bir öğretidir. Yoga öğretileri bedenin ve aklın sağlıklı çalışmasını sağlamak için etkili ve özel bilgilere dayanmaktadır.
Yoga teknikleri uygulayan kişiye sağlık, dinçlik ve sürekli bir tazelik sağlar.
Günlük hayatınızda yoga yaptığınızda, kendi arabasının bakımını ve korumasını kendisi yapan araç sahibi gibi, uzun yıllar boyunca bedeninizi her zaman en iyi durumda tutar ve bedeninizi yeni bir araç gibi ışıldamasını sağlarsınız. Yoga eğitimi alınmazsa sabahları arabası çok zor çalışan, yüksek servis maliyeti ve düzenli tamir gerektiren ve ciddi sonuçlara yol açacak şekilde eninde sonunda olmadık bir anda bozulan aracın sahibine benzersiniz.
Bedenin ve aklın doğal durumu sağlıklı olmaktır. Dikkat ederseniz sizi oluşturan en ufak parçanın ve işlevin her zaman sağlığı aramak ve yenileştirmek gibi bir amacı vardır. Herhangi bir sebeple oluşan yaralar iyileşir, kırılan ya da çatlayan kemikler kaynar, yükselen ateş düşer, biriken toksinler atılır, yorgunluk gider.
Kendi kontrolümüz dışında tüm hayatımızı sağlıklı ve huzurlu geçirmemizi sağlayacak sanki mucizevi bir bio-mühendislik bulunmaktadır.
Bu olağanüstü yaşam sisteminin çok çeşitli, fakat birbirinden ayrı, birlikte uyum içerisinde çalışan özellikleri vardır.
Örneğin; kaslar, kemikler ve bağ dokularının güçlü ve esnek yapısı; sindirim sisteminin besin döngüsü; her hücreyi ve dokuyu iyileştiren solunum ve dolaşım sistemi; fiziksel, duygusal ve zihinsel tepkilerimizi dengeleyen sinir sistemi ve hormonların hassas etkinlik sistemi gibi…
Yoga, günümüzde uygulanan fitness sistemlerinden farklı olarak bedeni tüm bölümleriyle uyum içerisinde çalışır halde tutar ve mükemmel bir durumda olmasını sağlar.
Aynı zamanda sistematik, dengeli bir şekilde çalışır hale getirir. Modern dünyada çocukluktan sonra tam anlamıyla sağlıklı olabilmek nadir görülen bir durumdur. Bize emanet edilen bu bedenimizi hiç düşünmeden sanki ona bir şey olmazmış gibi olumsuz kullanırız.
Halbuki bedenimize serbest hareket imkanı, rahatlama, temiz hava ve doğal taze gıdalar sağlamalıyız. Yapılanlar ise tam aksidir. Havasız, güneş ışığının girmediği ortamlarda saatlerce kalır, rahatsız şekilde oturur, alelacele pişirilmiş yemeklere saldırır ve egzersiz için ise hiç zaman ayırmayız. Bedenimiz bu durumdan şikâyet ederse genellikle bir bilene sormadan ağrı kesici ilaç kullanarak bedenin doğal iyileştirme sistemine zarar verir ve bizi sıkıntılara karşı uyaran işaretleri sustururuz. Yoga ise bu doğal sistemleri uyum içerisinde tekrar çalıştırmaya başlayarak stres, hipertansiyon, yorgunluk, uykusuzluk gibi…
Hastalıklarla sonuçlanan sağlıksız aylardan hatta yıllardan sonra bile sağlıklı bir hayat sunmaktadır.
Bize sıkıntı veren hastalıkların ve enerji kaybının çoğu, bu yaşamsal fonksiyonların eksik ve yetersiz kullanımından ve vücut sistemlerinin uzun süreli zayıflamasından kaynaklanır. Bugün artık egzersiz tüm sağlık öğretileri tarafından savunulmaktadır, fakat yoga çalışmalarının ayrı ve özel bir yeri vardır. Binlerce yıl öncesi İlkeli yogiler anladılar ki düzenli egzersizler kasları geliştirmek ya da enerjimizi boşaltmak için değil, bedeni gevşetmek ve hücrelere kadar tüm dolaşım sistemini uyarmak için oluşturulmuşlardır. Bu sayede hayati organlar tam kapasiteyle çalışacak, atıklar yok edilecek, dokular beslenecek ve metabolizma kendini yenileyecektir.
Fiziksel beden Yoga öğretisinde sağlığın yalnızca bölümlerinden biridir, ruh ve akıl da en az onun kadar önemlidir.
Doğuda Yoga beden, ruh ve akıl bilimini birleştirirken, batının yaklaşımı bunları ayrı ayrı değerlendirmek olmuştur. Artık Batı tıbbı da bedenin iyileşmesi için zihnin ve duyguların iyileşmesinin çok önemli bir yer tuttuğunu keşfetti. Bu keşif, ülkemizde ve dünyada hızla Yoga ile buluşma ve tanışma isteği oluşturdu. Bu tanışmadan sonra yapılacak en güzel davranış Yoga’nın faydalarını birebir deneyimlemek için disiplinli bir şekilde Yoga uygulamalarına yaşantınızda yer vermektir.
Yüreğimizi yeni farkındalıklara açabilmemiz dileğiyle…
Sevgiler…
Mert Güler
Yoga ve Sağlık Dergisi – Mart 2010
BÜTÜNCÜL SAĞLIK YAKLAŞIMI NEDİR?
Geçmiş sağlık uygulamalarında bireyin sadece hastalığı ile ilgilenilirdi. Hasta değil hastalığın kendisi ön planda tutulur, kişinin özel koşulları göz ardı edilirdi. Bu da iyileşme sürecini uzatıyordu. Günümüzde hastalar daha bilinçli ve hekimler daha araştırmacı oldukları için iyileşme süreci çok daha etkili hale geliyor.
“Bütüncül Sağlık Yaklaşımı” birey odaklı bir yaklaşımdır. Bu uygulama sırasında birey bir bütün olarak ele alınır, kişinin yaşadığı sosyal koşullar, iş-çevre-aile ortamlarındaki sorunları ve tüm bunların ruhsal duruma olan etkilerine göre değerlendirilir. Ayrıca psikoloji, beslenme ve egzersiz konusuna özen gösteriliyor. Bu durum da yoga egzersizlerinin önemi gün geçtikçe daha çok keşfediliyor.